Waarom Shaken?

 

We kunnen niet omheen de dagdagelijkse stress in ons leven. 

 

Ook trauma is een niet langer te ontkennen gegeven waarmee wij mensen maar al te dikwijls (vaak onbewust) mee door het leven gaan. In mijn CST-praktijk merk ik regelmatig hoe weinig bewust men kan zijn over opgelopen trauma’s, ervaringen die ons diep markeren en beschadigen die we geleerd hebben om te over relativeren. (Kop op! Verman jezelf! Genoeg gehuild! Laat je niet zo gaan! Er bestaan veel ergere dingen! Enz.…)

Het probleem hiermee is dat die trauma's onverwerkt blijven wanneer we er geen adequate aandacht aan schenken, en vroeg of laat halen de gevolgen daarvan ons in via ernstige fysieke en/of psychische aandoeningen.

 

En wat is trauma eigenlijk?

 

Stel, je komt plots in een dreigende situatie terecht. Rationeel besef je niet ten volle de mate van onveiligheid waarin je vertoeft maar fysiek reageer je instant zonder 1 moment te aarzelen en op automatische piloot: je gaat in fight, flight, freeze modus, één van de drie en dit kan wisselen. Dit brengt in je lichaam een cascade reactie teweeg, al je interafhankelijke systemen worden in een mum van tijd geactiveerd via aanmaak van stresshormonen (adrenaline en cortisol), met hartslag versnelling, zweet uitbraak, ongecontroleerd beven tot het inhouden van de ademhaling als gevolg. Ons lichaam gaat in overdrive. Energetisch betekent dit een onwaarschijnlijke bom! Te veel voor ons lichaam. 

Om die energieknal te counteren eens het gevaar geweken is, is het belangrijk om de toxische energieën uit ons lijf te schudden, en vervolgens onze letterlijke of spreekwoordelijke wonden te likken door te rusten om de balans te herstellen. 

 

Dus waarom SHAKEN? Om gekristalliseerde energieën afkomstig van overdadige stress en onopgeloste traumasporen los te werken en een uitgang te bieden! 

(Lees “De tijger ontwaakt” van Peter A. Levine)

Waarom Mediteren?

Eenvoudigweg om opnieuw in verbinding te treden met ons wezenlijke zijn, onze natuur, de natuur van mens, plant en dier, kortom het Leven.

 

We zijn namelijk zodanig vervreemd geraakt van het Leven. De overleving (over + leven = overleven i.p.v. in + leven = inleven) is wat ons drijft, of eerder dwingt. En dit zorgt ervoor dat we de weg kwijt zijn van en voeling met onze essentie. 

 

Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Waar kom ik vandaan? Wat voel ik? Waarom voel ik dit? Waarom voel ik niet meer? Wat zoek ik en waarom? Wat heb ik wel/niet nodig? 

 

Allemaal existentiële vragen die ons vooral in momenten van crisis bezighouden. En terecht! We stellen ons die vragen net om de weg naar onze essentie terug te vinden.

 

Via, om te beginnen, geleide ligmeditatie, nemen we opnieuw contact met ons lichaam. Mits begeleiding doen we een volledige lichaamsscan door onze geest te richten op zo gedetailleerd mogelijke delen van ons lichaam, van het hoofd tot de tenen en omgekeerd.

 

Op die manier gebruiken we onze geest om zich naar binnen te richten en ons denken over dagdagelijkse bezigheden en bekommernissen te laten voor wat het is. Zodoende verkennen we ons lichaam en die ó zo fascinerende binnenwereld. We beginnen subtiele sensaties gewaar te worden en we laten ons meevoeren in een diepe ont-spanning. Jawel, spanning kan zo losgelaten worden en merkwaardige sensaties met zich meebrengen, van tintelingen, kriebels, kleine krampen, warme stroom, diep diep zakken, tot bizarre en schitterende beelden en soms ook wel emoties.

 

Het loslaten van spanningen via meditatie die we voorheen via SHAKEN losgewerkt hebben werkt diep bevrijdend en helend. Een SHAKE & MEDITATE sessie van 1 uur of 1 uur ½ kan al merkwaardige resultaten opleveren.

En stel je voor hoe ons leven er anders en beter kan gaan uitzien wanneer we wekelijks of zelfs meerdere malen per week een SHAKE & MEDITATE sessie inlassen! 

Het kan! Ook op je school of je werkplek! Of thuis met familie en vrienden, indien je een geschikte ruimte hebt met de nodige installatie! 

Voor meer info contacteer helenegevaert.cst@gmail.com